Hari ni Embak cuba masak lauk ni ikut cara Bali. Yang lainnya orang Bali Embak tengok suka pakai cekur dan daun salam dalam gulai-gulai mereka. Rencah untuk masak lemak nangka Bali adalah:
bawang merah
bawang puteh
lengkuas
biji ketumbar
kunyit basah
cili merah
cili api
cekur (mereka panggil cekoh atau kencur)
belacan
daun salam
serai
Jangan lupa bahan utama: nangka muda, santan dan garam.
Tadi Embak tak pakai daun salam dan belacan. Tapi masih sedap. Dapat lagi satu variasi masak lemak nangka.
(Resepi dipetik dari The Food of Bali tulisan Heinz von Holzen & Lother Arsana). Tak de gambar nak share lah. Belum dapat digicam dari adik Embak.
2 comments:
i don't think i can serve this menu in my home. they don't like the lemak, the nangka n i don't like the cekur.i prefer it the usual recipe but still not in this house.
tak cukup bahan nak buat ..
Post a Comment