Resepi dari sepupu Embak di Melaka (khas untuk Little Sis)
Bahan-bahannya:
1 kampit tepung pulut cap Gajah (500 gm)
1.1/2 kg gula tuak
3/4 cawan gula pasir
4 biji kelapa besar (5 biji kalau kelapa sebesar kepala budak baru lahir)- jadikan 1 mangkuk* santan pekat dan 2 mangkuk santan cair
ukuran mangkuk: 3/4 bekas aiskrim - kesimpulannya, agak-agak lah sendiri.
Cara-caranya:
1. Dedat kuali bersih-bersih pakai bata, lepas tu dengan berus dawai, dan akhirnya dengan hampas kelapa.
2. Potong gula tuak kecil-kecil dan cairkan dengan santan cair, kemudian tapis 2x dengan tapis kelapa, dan ayak tepung.
3. Panaskan santan pekat dengan tepung (yang telah dicairkan dengan santan cair dan ditapis).
4. Masukkan air gula yang ditapis.
5. Kacau selama 4 jam. Pastikan tidak berkerak atau hangus.
Raya Haji nanti kita kacau yek!
No comments:
Post a Comment